Dorpsonderzoekgrou

Conclusie

Het doel van deze site was het onderzoeken van het dorp Grou. We hebben het onderzoek opgesplitst in de deelonderwerpen. Dit waren:

  • vroeger en nu
  • Bevolking
  • Uiterlijk
  • sociale geografie

We hebben aan de hand van boeken, internetsites, interviews en statestieken geprobeerd een zo goed en betrouwbaar mogelijk beeld te schetsen van Grou.

Beschrijving van Grou in het kort:

 Grou is ontstaan door op een verhoogd deel in het landschap, dit is ontstaan tijdens de glaciale tijdperk, hierna hebben mensen er een terp opgebouwd omdat het een ideale plek was vanwege dat het van nature al een verhoging was. Door de ligging aan de verschillende waterwegen was er in het verleden veel handel in Grou, dit was de oorzaak dat Grou een welvarend dorp was. Grou heeft een perfecte ligging tussen Leeuwarden een Heerenveen, daardoor is de functie van het drop hedendaags erg veranderd, in van een handels dorp aan het water naar een forensisch dorp aan de weg en trein.

Tegenwoordig richt Grou zich op het toerisme, met name de watersport. De bevolking uit de leeftijd grafiek uit de gemeente Boarnsterhim, waar Grou zich bevind, laat zien dat er relatief weinig jonge mensen wonen. De meeste jonge mensen trekken naar grotere steden. Ondanks dat blijft de bevolking in Grou Groeien. Door dat Grou een grens geval is van grondsoorten, zie je dat er rond Grou 2 soorten verkaveling ziet, de blokverkaveling en de recht opstrekkende verkaveling. De grondsoorten die je hier tegenkomt is een geval apart, omdat het op een grensgebied ligt. Er wordt namelijk door een aantal bronnen beweert dat Grou tot het terpenlandschap behoord. Een kenmerk van het terpenlandschap is dat er vooral klei in de bodem voorkomt. Maar een andere bron werd vermeld dat het laagveen grond is. Hier uit hebben we een conclusie getrokken dat de beide grondsoorten hier voorkomen, het klei op veen grond, dit ook terug te zien in de atlas van de ondergronds Nederland.